عندنا في أجسامنا هورمون للجوع اسمه جريلين..وهورمون للشبع اسمه ليبتين..
لما معداتنا تفضى ..الجريلين يشتغل..فنحس بالجوع وناكل..
لما معداتنا تتملي..الليبتين يشتغل فنحس بالشبع ونبطل أكل..
.
دكتور بريطاني اسمه كريس فان توليكين عمل تجربة..وخللى ٨٠٪ من أكله
Ultraprocessed
أو أكل فائق المعالجة..لمدة شهر..
عملوا له قياسات في أول الشهر وفي آخر الشهر..لقوا ان هورمون الجوع زاد بنسبة ٣٠٪…
بقى ياكل أكتر ومايحسش بالشبع.…
.
ليه ؟
بيحطوا لنا ايه بالظبط في الأكل يخلينا نبقى كده ؟
ليه بنعمل ريجيم وبرضه مابنخسش؟
ليه مابنكتفيش بشيكولاتاية واحدة بس؟!!
ليه زادت معدلات مرض السكر في العصر الحالي بشكل غير مسبوق؟
.
تعرفوا ان معظم أكلنا
Ultraprocessed?
——————————-
جربت تاكل كيس فشار؟
.
مش كيس فشار لسه معمول فريش..
.
لا..كيس فشار محفوظ في كيس..
.
أحب أقول لك انك كلت مع الفشار ده
PFC
Per flourinated compounds
.
دي مادة موجودة في طفايات الحريق ، وموجودة كمان في فريون التلاجات ، وفي اسلاك الأجهزة الكهربائية ..
.
بيحطوها ليه في الفشار ؟
علشان تمنع الزيت انه يتسرب للكيس…
.
المادة دي بتتخزن جوه الجسم وتدمر الكبد والغدد والجهاز المناعي ..
…………
طب أكياس العيش والكوكيز والبسكويت والشيبس فيها المادة دي برضه ؟
.
لا..فيها مشكلة مختلفة خااااااالص…
________________
سألت أمي..اسألوا أمهاتكم..
————————————-
الأطفال والشباب في الخمسينات والستينات كانوا بيفطروا ايه ويتعشوا ايه ؟
.
قبل عصر اللانشون والبسطرمة والكورن فليكس والكوكيز ..
قبل عصر البيبسي والكوكاكولا والفاست فود والشيبسي والكانديز والسناكس والسوبرماركت واعلانات التليفزيون..كانوا بيشربوا ايه وياكلوا ايه ؟
.
في البودكاست..بنتحاور مع اتنين من أمهاتنا..
واحدة من شمال مصر (والدتي)..وأم من صعيد مصر..
.
ايه هي المناطق الخمسة في العالم اللي متوسط أعمارهم فوق ال١٠٠ سنة..
بياكلوا ايه؟
.
ايه هي الحلول للنجاة من الطعام فائق المعالجة؟
وازاي ننقي الأكل في السوبرماركت ؟
____________
المراجع والمصادر:
____________
https://www.youtube.com/watch?v=T4PFt4czJw0
https://bmjopen.bmj.com/content/9/10/e027546
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4420570/
https://chemtrust.org/pfcs/
https://www.ift.org/news-and-publications/food-technology-magazine/issues/2002/october/columns/laboratory
https://www.ifst.org/resources/information-statements/acrylamide-foods
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/42563/9241562188.pdf;jsessionid=BBAFDA75F297CBE0241082FA99CD276D?sequence=1
https://www.washingtonpost.com/wellness/2022/09/27/ultraprocessed-foods/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/dementia-risk-ultra-processed-foods-may-accelerate-cognitive-decline
https://www.truefood.tech/
https://www.bluezones.com/live-longer-better
https://www.healthline.com/nutrition/blue-zones#TOC_TITLE_HDR_4